AcasăEducatie(Video) Ligia Deca: „Numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat...

(Video) Ligia Deca: „Numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat va ajunge astfel la 307.900 de locuri”

Guvernul României a aprobat, miercuri, hotărârea privind suplimentarea cu 7.800 a numărului de posturi din învăţământul preuniversitar, ceea ce înseamnă că numărul posturilor din sistem va trece de 300.000.

„Începem cu o veste bună pentru sistemul de învățământ: majorăm cu 7.800 numărul de posturi în învățământul preuniversitar de stat. Creșterea este necesară pentru a asigura dreptul la educație și integrarea unui număr tot mai mare de copii cu cerințe speciale în învățământul de masă. Ministrul Educației (…) va explica măsurile luate, pentru ca noul an școlar să înceapă luni în condiții cât mai bune.”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Peste 5.600 dintre acestea sunt posturi didactice de predare, iar circa 2.200 de posturi sunt auxiliare și administrative.

„Numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat va ajunge astfel la 307.900 de locuri. Acest act normativ pregătește un an școlar mai bun și completează și alte decizii recente ale Guvernului, care adresează acordarea de alimente sănătoase în școli și de combatere a violenței.”, a completat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la sfârșitul ședinței de Guvern.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat faptul că în acest an vor fi date în folosință mai multe creșe noi, motiv pentru care crește și numărul de îngrijitoare pentru creșe și grădinițe.

„În această suplimentare de posturi intră și posturi de profesori de sprijin pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, logopezi, profesori pentru școala din spital sau pentru școala la domiciliu. În aceeași măsură, avem nevoie să asigurăm și personal didactic auxiliar, și personal administrativ, de exemplu, avem nevoie să asigurăm informaticieni care să sprijine activitatea celor 1.435 de laboratoare inteligente finanțate prin intermediul PNRR. Şcolile au început deja să primească echipamentele pentru aceste laboratoare.”, a declarat Ligia Deca.

De asemenea, ministra a vorbit și despre importanța începerii unui nou an școlar într-un mediu cât mai adecvat și sigur. De asemenea, săptămâna „Şcoala altfel” va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, respectiv a consumului de droguri, alcool și tutun, alături de educație rutieră.

În școli va fi desemnat un responsabil pentru implementarea acestor activități de prevenție a consumului de droguri și alte substanțe psihoactive, iar unitățile școlare vor planifica activități de prevenire la cel puțin o clasă din fiecare unitate de învățământ preuniversitar.

„Avem peste 900 de unități de învățământ relocate, dintre care peste 800 sunt relocate pentru reabilitare, modernizare sau construcție de spații noi. (…) În ceea ce privește școlile în trei schimburi, mai avem la nivel național 19 unități de învățământ care funcționează în trei schimburi, dintre care șapte ca urmare a lucrărilor de reabilitare, extindere, modernizare și 12 din cauza spațiului insuficient.”, a mai spus ministrul Educației.

În ceea ce privește școlile cu grupuri sanitare neconforme, ultima actualizare arată că am scăzut la 70 de unități de învățământ cu grup sanitar neconform. 50 dintre acestea vor fi cuprinse într-o hotărâre de guvern pentru finanțare, pe care Ministerul Educației o va iniția chiar de anul acesta. Cele 20 rămase prezintă caracteristici care nu permit finanțare actuală, fie sunt pe terenuri private, fie deja sunt prinse în alte programe de finanțare.

De asemenea, în acest an școlar, o școală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului școlar. Ministerul Educației a crescut succesiv numărul, de la 350 în 2022 la 450, apoi, din ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a Programului național „Masă sănătoasă”, la peste 1.200, iar din aprilie la peste 1.400.

„În acest moment adăugăm și cele 800 de școli în care copiii beneficiază de masă caldă prin Programul național de reducere a abandonului școlar. Practic, acum, în total, avem peste 2.200 de școli beneficiare, ceea ce însumează aproximativ 650.000 de copii care primesc o masă la școală.”, a mai spus Ligia Deca.

  • Activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal, potrivit legii 190 din 2018, articolul 7. 
  • Informațiile din acest articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
  • Conținutul site-ului știrilaminut.com este destinat exclusiv informării publice.
  • Răspunderea pentru textul unui articol aparține exclusiv autorului sau instituției care a scris acest text, în cazul unui comunicat de presă.
  • Stirilaminut.com nu-și asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.
  • Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, precum modificarea conținutului acestui website.
  • Toate comentariile sunt moderate. Vă recomandăm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană, calomnii, injurii și nici informații false.
CITEȘTE ȘI
- Advertisment -spot_img

Cele mai citite