Comuna Stejaru, din județul Tulcea, care este condusă de primarul Enache Dumitru, s-a confruntat cu o situație extrem de dificilă în urma unui focar de pestă care a lovit micile rumegătoare. Într-un interviu pentru ȘtirilaMinut, edilul a vorbit despre impactul acestui focar devastator pentru comunitatea locală, care depinde în mare măsură de creșterea animalelor.
Peste 90.000 de animale au fost sacrificate în comuna Stejaru, într-o încercare disperată de a controla răspândirea bolii. Această măsură drastică a afectat profund economia locală și viețile oamenilor.
În urma acestui dezastru, 99% dintre fermierii din comună au fost afectați direct, pierzându-și practic toate animalele. Doar un procent foarte mic, de 1%, dintre crescătorii de animale au reușit să fie feriți de pesta micilor rumegătoare, însă aceștia reprezintă o minoritate nesemnificativă.
„Vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât!”
Situația din Stejaru este una critică, motiv pentru care primarul Enache Dumitru a subliniat, chiar și printr-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, că autoritățile locale fac tot posibilul pentru a oferi sprijin celor afectați, scutindu-i astfel de taxe și impozite, însă amploarea dezastrului necesită ajutor suplimentar din partea autorităților centrale și a organizațiilor relevante.
Potrivit datelor furnizate de Direcția Sanitar Veterinară, în județul Tulcea au fost înregistrate 48 focare în 10 localități din care: 7 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A și 27 exploatații non profesionale cu un total de 212.813 animale afectate.
De asemenea, pesta micilor rumegătoare a lovit și alte județe precum: Constanța cu 6 focare în 4 localități în exploatații non profesionale cu un total de 6.381 animale afectate. Județul Timiș cu un singur focar într-o exploatație comercială cu un total de 12.500 animale afectate și județul Ialomița cu un singur focar într-o stână cu un total de 589 animale afectate.
Urmăriți interviul integral: